Puszyste Pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Palce lizać. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Jest wart polecenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 250ml mleka
    50g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    500g mąki
    cukier waniliowy
    odrobina soli
    1 jajko
    4 żółtka
    50g roztopionego i wystudzonego masła
    2 łyżki wódki

Puszyste pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, dodać drożdże i 1łyżkę mąki i 1łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia drożdży w ciepłe miejsce. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięte drożdże i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy ostudzone, roztopione masło i wódkę. Ponownie zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na grubość 2cm wycinać koła za pomocą szklanki, nakładać marmoladę i formować pączki. Na odpowiednio rozgrzany tłuszcz kłaść pączki, regulować temperaturę, żeby pączki zbyt szybko się nie zarumieniły. Smażyć po o k2min z każdej strony. Odsączamy na ręczniku kuchennym.

Porady

Pączki podczas smażenia można przykryć pokrywką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy