Puszyste naleśniki z mąki kokosowej (gluten free)

4.51 (152 ocen)

  • 20 min

Są po prostu niesamowite w smaku, a dodatkowo delikatne i mocno puszyste. Ciężko osiągnąć taki efekt używając mąki kokosowej, ale jednak można!

  • 20 min

Składniki:

  • (4 sztuki o średnicy około 16 cm)
    2 jajka (duże)
    20g mąki kokosowej
    80 ml wody gazowanej
    40 ml mleka
    1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego; użyłam nierafinowanego)
    1 szczypta soli (solidna)
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    Opcjonalnie:
    1/2 łyżeczki cukru brzozowego (w zależności od dodatków)
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Naleśniki

Puszyste naleśniki z mąki kokosowej (gluten free) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22i4wro 1. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    (Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka.)
    Na patelni rozgrzać olej.
    (Powinno być go więcej niż zazwyczaj.)
  • image-0px12ql 2. Placki smażyć z obu stron (aż ładnie się zarumienią) - po kilka minut z każdej.
    (Są naprawdę bardzo delikatne i należy uważać podczas przewracania. Smażyłam je na małej patelni, a przewracając - na większej. Taki ich urok.)
  • 3. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    (Jeśli nie są słodkie, ciasto naleśnikowe można uprzednio dosłodzić.)

Porady

Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i posiada niski indeks glikemiczny (35).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować