Puszyste mleczko

0 (0 ocen)

Pyszne, proste i delikatne!

Składniki:

  • CIASTO

    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 7 łyżek oleju
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PUSZYSTE MLECZKO

    • 400 ml śmietanki kremówki
    • 1 śnieżka
    • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Puszyste mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijam z cukrem. Pod koniec ubijania wlewam olej, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Piekę ok. 40 minut w temp.p. 180*C Przekrawam na 2 części.
    Śmietankę ubijam razem ze śnieżką, jak będzie dobrze ubita to powoli wlewam przestudzoną żelatynę. Spodni krążek ciasta smarujemy cienko dżemem, wlewam białą piankę i przykrywam drugą częścią ciasta. Odstawiam w chłodne miejsce.
    Ciasto można polać polewą czekoladową albo opruszyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy