Proste i łatwe do przygotowania,a przede wszystkim pyszne. Zawsze znikają błyskawicznie. Świetne zarówno na obiad jak i kolację. Sprawdzą się tez na domowej imprezie.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
7 g drożdży suszonych,
350 g mąki,
ok. 200 ml letniej wody,
łyżeczka cukru,
łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
łyżka oliwy,
dodatki :
4-5 plasterków boczku,
4-5 plasterków szynki ( u nie drobiowa),
ok. 100 g żółtego startego sera,
½ czerwonej cebuli,
3-4 paseczki czerwonej papryki,
3-4 pieczarki,
keczupu,
olej do podsmażenia,
Puszyste mini pizze z boczkiem, szynką, papryka, cebulka i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy.
Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy. Boczek i szynkę również.
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy na 5 równych czyści (można na więcej będziemy mieć mniejsze ), smarujemy oliwą, a następnie keczupem, posypujemy odrobiną przyprawy do pizzy, układamy dodatki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 15 min.
Komentarze