Proponuję wam moją wersję przepisu na kotlety mielone, które lubię ja i moja rodzina.
30 min
Dla 1 osoby
Składniki:
250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
1 ząbek czosnku, obrać
1 żółtko
1 mała cebula, obrać
30 g białego chleba bez skórki
80 ml mleka
Sól i pieprz do smaku
Majeranek
50 g schłodzonego masła, pokroić na kawałki
Wieprzowy smalec do smażenia (można zastąpić olejem roślinnym)
Puszyste kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek umieścić w czaszy blendera i zmielić. Przełożyć do głębokiej miski wraz z mielonym mięsem.Do tej samej czaszy blendera umieścić chleb i mleko i ubić do jednorodnej masy. Odstawić na 5 minut aby spęczniało i przełożyć do farszu.
Jeśli blender nie jest dostępny, wtedy cebulę i czosnek należy drobno posikać. Chleb należy również drobno pokroić, zalać mlekiem i odstawić na 10 minut, a następnie dobrze rozgnieść widelcem.Do farszu dodać żółtko, sól i pieprz, majeranek oraz wszystko razem dobrze wymieszać. Mieszać rękami do całkowitego zmieszania i jednorodności farszu, aż mięsna masa zacznie być lekko klejąca. Następnie, nabierając trochę farszu uformować kotlety, wkładając do środka po małym kawałku schłodzonego masła.Kotletom nadać lekko spłaszczony i podłużny kształt, dzięki czemu lepiej się usmażą.Na dużej patelni rozgrzać smalec i wyłożyć partiami kotlety. Smażyć na średnim ogniu, aż kotlety się dobrze zarumienią. Obrócić i smażyć z drugiej strony do gotowości.
Porady
Najlepiej smakują z ziemniakami, sosem grzybowym i buraczkami z chrzanem.
Komentarze