Puszyste drożdżowe z węgierkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

To bez dwóch zdań najlepsze drożdżowe! Pięknie wyrasta, jest puszyste, idealne!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    • 600 g mąki pszennej,
    • 20 g świeżych drożdży,
    • 120 g cukru,
    • 150 ml maślanki,
    • 50 ml wody,
    • 150g masła,
    • 3 jajka,
    • ½ łyżeczki soli,

    KRUSZONKA:
    • 100g mąki pszennej,
    • 70g cukru,
    • 70g masła,
    • szczypta soli,

    DODATKOWO:
    • 400g śliwek węgierek (waga bez pestek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Puszyste drożdżowe z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł. W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
    Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy połówki śliwek (rozcięciem do góry). Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).
    KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować