REKLAMA

Puszyste drożdżowe z węgierkami

wyświetlono: 161 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

To bez dwóch zdań najlepsze drożdżowe! Pięknie wyrasta, jest puszyste, idealne!

opublikowany: 07.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    • 600 g mąki pszennej,
    • 20 g świeżych drożdży,
    • 120 g cukru,
    • 150 ml maślanki,
    • 50 ml wody,
    • 150g masła,
    • 3 jajka,
    • ½ łyżeczki soli,

    KRUSZONKA:
    • 100g mąki pszennej,
    • 70g cukru,
    • 70g masła,
    • szczypta soli,

    DODATKOWO:
    • 400g śliwek węgierek (waga bez pestek)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł. W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
    Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy połówki śliwek (rozcięciem do góry). Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).
    KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Drożdżowe z węgierkami

Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami.

kategoria: Ciasta ciasto ze śliwkami ciasto drożdżowe Desery opublikowany: 31.08.2013 | wyświetlono: 1374 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Ciasto drożdżowe z węgierkami

W sezonie piekę to ciasto obowiązkowo!

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 07.07.2015 | wyświetlono: 609 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Leszczu1986 IMAG5432

Puszyste bułeczki drożdżowe

Cudownie delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe z ulubionym nadzieniem.

kategoria: Ciasta ciasto drożdżowe opublikowany: 22.03.2021 | wyświetlono: 157 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: ziutula ziutula

ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami

ciasto jest lekkie, dzięki sokowi z pieczonych śliwek nie jest suche..............SMACZNEGO!!!

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 04.09.2014 | wyświetlono: 923 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE