Ten placek drożdżowy jest osłodzony małą ilością cukru , a dosładza go czekolada. Ubite białka nadają mu puszystość a całości towarzyszy suszona żurawina oraz polewa . Doskonały do kawy, kakao czy herbaty , w gronie najbliższych.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Zaczyn:
4 dag. drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
Ciasto:
zaczyn+
4 łyżki cukru
2,5 szklanki maki pszennej
7 dag. roztopionego masła
7 dag. posiekanej karmelowej czekolady
2 łyżki spirytusu
4 jajka
3-4 krople aromatu śmietankowego
szczypta soli
10 dag. suszonej żurawiny
Dodatkowo:
blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 25 cm. x 38 cm.
gotowa polewa
płatki migdałowe do posypania
Puszyste drożdżowe z czekoladą karmelową i suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut w cieple miejsce , aby drożdże popracowały.
2.Do mąki dodaje zaczyn, zmieszane żółtka z cukrem , aromat, żurawinę, czekoladę, spirytus , zarabiam ciasto , dodaje masło ciasto zagniatam ok. 5 minut - aż zacznie odstawać od ręki , dodaje ubite na sztywno białka z solą , mieszam, do powstania jednolitej masy. Ciasto przekładam do formy , pozostawiam w cieple na godzinę do wyrośnięcia - potroi swoją objętość. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , piekę 10 minut , zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze ok. 45 minut.
3.Jeszcze letnie ciasto polewam polewą i posypuję płatkami migdałowymi, pozostawiam do zastudzenia.
Komentarze