Puszyste ciasto z rabarbarem na mące kukurydzianej

4.98 (167 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, delikatne ciasto z mąką kukurydzianą. Zupełnie inne niż z samą mąką pszenną. Robiłam je w wersji bez owoców i z rabarbarem i obie były bardzo dobre ale równie dobrze można zrobić je z innymi owocami np. z truskawkami

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
    1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duże jajko

    ew. 2 łodygi rabarbaru
    2 łyżki cukru perlistego
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Ciasto

Puszyste ciasto z rabarbarem na mące kukurydzianej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wlać mleko i olej, wbić całe jajka, krótko zmiksować. Wylać do formy o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać.
  • 2. Rabarbar pokroić w cienkie paski, posypać po wierzchu ciasta. Wierzch posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować