Puszyste ciasto z rabarbarem i cytrynową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Puszyste i wilgotne, za sprawą maślanki, ciasto z rabarbarem i słodką, cytrynową kruszonką. Takie ciasto to istna rozkosz dla podniebienia. Samo ciasto jest dosyć słodkie, ale kwaśny rabarbar i kruszonka z dodatkiem skórki cytryny świetnie równoważą ten smak.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm)

    Ciasto:
    3 jajka
    1 szkl cukru
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 szkl maślanki naturalnej
    2 szkl mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Kruszonka:
    80 g zimnego masła
    80 g cukru
    1 szkl mąki pszennej
    skórka otarta z jednej cytryny

    Dodatkowo:
    masło i bułka do blaszki
    300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszyste ciasto z rabarbarem i cytrynową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami, by uzyskać kruszonkę, schłodzić w lodówce.
  • 2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej, maślana i cytryna powinny być wyjęte z lodówki na minimum 2 godziny przed użyciem.



    Jajka ubić do jasności i puszystości, dodać do nich cukier i cały czas ubijać. Wlać olej, sok oraz maślankę, miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do ubitych jajek.
  • 3. Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 24x24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wysypać obrany i pokrojony w drobną kostkę rabarbar, lekko wciskając go w ciasto. Wierzch posypać cytrynową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, a wbity do ciasta patyczek nie będzie miał widocznego surowego ciasta (może być lekko oblepiony, to normalne przy tym cieście- jest na maślance, więc jest wilgotne).



    Upieczone ciasto wyjąć i przestudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować