Puszyste ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Wilgotne i puszyste słodkie ciasto z kwaskowym rabarbarem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 jajek
    200 g cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    150 ml oleju
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500 g rabarbaru

Puszyste ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo oba cukry i miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, wlewamy cienkim strumieniem olej i ciągle ubijając dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i na wierzchu układamy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy