DODATKOWO:
1 słoik dżem u jeżynowego, porzeczkowego lub innego 400g
100 ml wódki „do zaostrzenia smaku” ( nie koniecznie)
kilka kostek gorzkiej czekolady - do starcia
Puszyste ciasto podwójnie kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Schłodzone białka ubić na sztywno, pod koniec ubijana dodać cukier
( do prawie całkowitego rozpuszczenia cukru),
następnie dodać żółtka- ubijać jeszcze ok. 1 minuty.
Mąki, proszek przesiać przez sito, dodać kawę i dobrze wymieszać,
dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia,
piec ok. 40 min w 180*C ( u mnie blacha 20x30cm).
Pozostawić do wystudzenia.
2.KREM BUDYNIOWO-KAWOWY:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, na mleku ugotować budyń, wystudzić.
Do margaryny dodawać stopniowo wystudzony budyń,
ucierać na gładką masę i na koniec dodać kawę rozpuszczalną.
3.POLEWA CZEKOLADOWA:
Wszystko włożyć do rondla i wstawić na piec ciągle mieszając
aż do rozpuszczenia się składników. Pozostawić do wystudzenia.
4.PRZEKŁADANIE:
Wystudzony biszkopt kawowy kroimy na dwa placki,
dolny placek skrapiamy wódką, smarujemy dżemem.
Następnie wykładamy połowę kremu kawowego, przykrywamy drugim plackiem
którego wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym.
5.Całość oblewamy wystudzoną polewą. Wstawiamy na 10-20 minut do lodówki do lekkiego stężenia polewy.
Na stężoną polewę, ścieramy kostki czekolady na tarce o grubych oczkach.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Komentarze