PUSZYSTE CIASTO PODWÓJNIE KAWOWE

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Ciasto dla smakoszy kawy

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
    1 szklanka + 2łyżki cukru
    1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej tortowej
    40 g mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy/waniliowy
    1 czubata łyżka kawy mielonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM BUDYNIOWO-KAWOWY:
    400 ml mleka
    120 g miękkiej margaryny KASIA lub masła
    1 budyń śmietankowy
    ½ szk. cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe Classic

    POLEWA:
    2 łyżki margaryny KASIA
    2 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    4 łyżki cukru

    DODATKOWO:
    1 słoik dżem u jeżynowego, porzeczkowego lub innego 400g
    100 ml wódki „do zaostrzenia smaku” ( nie koniecznie)
    kilka kostek gorzkiej czekolady - do starcia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kawy

Puszyste ciasto podwójnie kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Schłodzone białka ubić na sztywno, pod koniec ubijana dodać cukier
    ( do prawie całkowitego rozpuszczenia cukru),
    następnie dodać żółtka- ubijać jeszcze ok. 1 minuty.
    Mąki, proszek przesiać przez sito, dodać kawę i dobrze wymieszać,
    dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
    Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia,
    piec ok. 40 min w 180*C ( u mnie blacha 20x30cm).
    Pozostawić do wystudzenia.
  • 2. KREM BUDYNIOWO-KAWOWY:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, na mleku ugotować budyń, wystudzić.
    Do margaryny dodawać stopniowo wystudzony budyń,
    ucierać na gładką masę i na koniec dodać kawę rozpuszczalną.
  • 3. POLEWA CZEKOLADOWA:
    Wszystko włożyć do rondla i wstawić na piec ciągle mieszając
    aż do rozpuszczenia się składników. Pozostawić do wystudzenia.
  • 4. PRZEKŁADANIE:
    Wystudzony biszkopt kawowy kroimy na dwa placki,
    dolny placek skrapiamy wódką, smarujemy dżemem.
    Następnie wykładamy połowę kremu kawowego, przykrywamy drugim plackiem
    którego wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym.
  • 5. Całość oblewamy wystudzoną polewą. Wstawiamy na 10-20 minut do lodówki do lekkiego stężenia polewy.
    Na stężoną polewę, ścieramy kostki czekolady na tarce o grubych oczkach.
    Ciasto schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować