Puszyste ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne dla czekoladoholików :)

  • 50 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 100g czekolady gorzkiej
    - 100g czekolady mlecznej
    - 200g masła
    - 100g mąki
    - 300g cukru



    Do dekoracji użyłam granatu :)

Puszyste ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Ubijamy jajka na puszystą pianę, dodajemy cukier oraz mąkę i wszystko razem miksujemy.
  • 3. Do białej masy dodajemy wystudzoną masę czekoladową i mieszamy mikserem aż do połączenia się obu mas.
  • 4. Pieczemy ok. 30 - 40 minut w 180C. W zależności jakie ciasto lubimy tak długo pieczemy. :)

    Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.

Porady

1. Ciasto lepiej smakuje podane na ciepło z lodami. 2. Czekoladę mleczną można zastąpić gorzką, wtedy ciasto będzie mniej słodkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy