Puszysta tarta z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Lekka, puszysta, maślana i pyszna tarta z owocami :). Nie martw się, jeśli nie masz mąki migdałowej! zamiast niej, daj 1,5 szklanki mąki pszennej :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki migdałowej (+ mąka do posypania blachy)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125g ciepłego masła (+ masło do wysmarowania formy)
    1/2 szklanki cukru kryształu
    200g jogurtu naturalnego greckiego BIELUCH
    2 jajka
    2 łyżki ekstraktu z wanilii
    ulubione owoce – u mnie wiśnie (kupiłam mrożone i rozmroziłam ;])

Puszysta tarta z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na gładko. Dodać jajka i dalej ucierać. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Dodawać kolejno do ucieranego ciasta, naprzemiennie z jogurtem – w 2-3 turach. Formę do tarty posmarować masłem i posypać mąką migdałową. Na blachę wyłożyć ciasto, a na nie wiśnie. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 50 minut – do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy