Puszysta rolada śmietankowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą kwadratową blachę z piekarnika smarujemy po bokach olejem i przyklejamy do niego papier do pieczenia na całej powierzchni.
Białka ze szczypta soli ubijamy. Gdy białka zaczynają sztywnieć, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Później powoli wlewamy ocet i olej. Przerywamy ubijanie, wsypujemy obie mąki, które delikatnie łączymy z jajecznym puchem za pomocą szpatułki.
Odrobinę ciasta odkładamy do małego naczynia i łączymy z odrobinką wody zabarwionej dowolnym barwnikiem spożywczym. Kolorową masą za pomocą rękawa cukierniczego, bądź szprycy 'rysujemy' dowolne wzorki na przygotowanym papierze do pieczenia. Jak już mamy gotowy wzór to wykładamy na niego pozostałą masę. Robimy to delikatnie, aby nie popsuc wzoru.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok 20 min.
2.Gdy biszkopt wystygnie po upieczeniu, przygotowujemy nadzienie: do mleka wsypujemy tzw. śnieżkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy dżem i ostudzoną żelatynę (rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody). Biszkopt skrapiamy nalewką i wykładamy masę śmietankowo-truskawkową. Powoli rolujemy biszkopt jednocześnie delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gdy rolada jest zwinięta, szczelnie dociskamy ją papierem i odstawiamy do lodówki, aż się porządnie schłodzi.
Porady
Do roladki można dodać różnorakiego dżemu, albo też całkiem zmienić nadzienie, np. na krem.
Komentarze