Puszysta pizza z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Puszysta pizza z wiosenno-letnim akcentem, polecam, dla dorosłych i dla dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma: tortownica o średnicy 28 cm
    Składniki:
    Ciasto:
    25 dag mąki poznańskiej
    2,5 dag świeżych drożdży
    ½ szklanki ciepłej wody
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cukru
    Sól do smaku
    Tłuszcz do formy
    Nadzienie:
    Kulki mozzarelli(opakowanie 125 g)
    1 średni pomidor
    15 dag szynki drobiowej
    Ketchup
    Oregano
    Świeże listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Puszysta pizza z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól do smaku, olej i rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Całość wymieszać i zagnieść jednolite, sprężyste, gładkie ciasto. Odstawić by ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, rozwałkować na cienki placek, posmarować ketchupem, posypać oregano. ½ kulek z opakowania przekroić na ćwiartki, ułożyć na brzegu ciasta, zwinąć brzegi. Przenieść ciasto do natłuszczonej formy, podpiec 20 minut w temp. 180 stopni.
    Szynkę pokroić w drobną kostkę, kulki mozzarelli przekroić na pół, pomidora na ósemki. Na ciasto ułożyć szynkę, polać ketchupem, ułożyć ser i pomidora, zapiec jeszcze pizzę 15 minut. Po upieczeniu pizzę udekorować listkami bazylii.

Porady

1.Zamiast ketchupu można użyć koncentrat pomidorowy 30%

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować