Puszysta pizza z grzybami leśnymi i kiełbaską krakowską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pracę zaczynamy od zarobienia ciasta - drożdże rozkruszamy na drobno, zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy. Odstawiamy na chwilkę aż zaczną pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką. W międzyczasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę wraz z grzybami - doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiełbaskę kroimy w niewielkie plasterki. W kubku rozrabiamy sos do pizzy - mieszamy koncentrat z keczupem, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i oregano. Wyrośnięte ciasto musimy rozwałkować, ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować sosem, wyłożyć na sos farsz grzybowy, następnie wyłożyć ser żółty, na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Pizze piec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni, na koniec włączyć opiekanie do momentu aż serek się lekko zrumieni.
Komentarze