Puszysta pizza z grzybami leśnymi i kiełbaską krakowską

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedno z najbardziej kreatywnych dań ever.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - pół kostki świeżych drożdży
    - czubata łyżeczka cukru
    - łyżeczka soli
    - szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
    - 3 szklanki mąki
    - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
    Farsz:
    - miseczka grzybów leśnych
    - duża cebula
    - kilka plastrów kiełbasy krakowskiej lub innej suchej kiełbaski
    - ser żółty
    - pół słoiczka przecieru pomidorowy lub koncentratu
    - odrobina pikantnego keczupu
    - sól, pieprz, odrobina cukru i oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Puszysta pizza z grzybami leśnymi i kiełbaską krakowską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pracę zaczynamy od zarobienia ciasta - drożdże rozkruszamy na drobno, zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy. Odstawiamy na chwilkę aż zaczną pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką. W międzyczasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę wraz z grzybami - doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiełbaskę kroimy w niewielkie plasterki. W kubku rozrabiamy sos do pizzy - mieszamy koncentrat z keczupem, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i oregano. Wyrośnięte ciasto musimy rozwałkować, ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować sosem, wyłożyć na sos farsz grzybowy, następnie wyłożyć ser żółty, na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Pizze piec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni, na koniec włączyć opiekanie do momentu aż serek się lekko zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować