Puszysta pianka malinowo-borówkowa

0 (0 ocen)

  • 4 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekkie i świeże ciasto w sam raz na podwieczorek.

  • 4 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru kryształ
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    600 g śmietany 36%
    2 opakowania galaretki malinowej
    200 g świeżych malin
    100 g borówek

Puszysta pianka malinowo-borówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Zmiksować żółtka z cukrem na puszystą pianę, na sam koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (25 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Cisto piec przez 30 min w temperaturze 180°C. W tym czasie galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę mocno schłodzoną ubić, dodać ostudzoną galaretkę. Na sam koniec wyłożyć owoce - maliny oraz borówki. Gotową masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Chłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Porady

Dodatkowo ciasto można przybrać przygotowanym wcześniej musem malinowym oraz sezonowymi owocami.

Komentarze

Podobne przepisy