Puszysta pasta mięsna z olejem rydzowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo aromatyczna pasta do pieczywa. Połączenie kurczaka z pieczonym mięsem i olejem rydzowym to fantastyczne trio.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka
    100 g pieczonej karkówki lub innego mięsa
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka masła
    ok. 1 łyżka oleju rydzowego
    ok. 1 łyżka śmietany 18 %
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    papryka słodka i ostra w proszku
    natka pietruszki

Puszysta pasta mięsna z olejem rydzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek usuwamy skórę i kości, karkówkę kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy mięso do malaksera. Dodajemy natkę pietruszki, masło oraz siemię lniane. Wlewamy olej rydzowy i śmietanę. Składniki miksujemy. Jeżeli pasta jest mało puszysta dolewamy olej lub śmietanę. Na koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami według uznania. Pasta doskonale nadaje się do faszerowania jajek, wytrawnych babeczek lub innych przekąsek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy