Puszysta chałka z dyniowym purée

5 (187 ocen)

Świetnie smakuje na śniadanie z kubkiem mleka lub filiżanką kawy. Dzięki dyniowemu purée świeża i puszysta nawet na drugi dzień.

Składniki:

  • mąka tortowa - 1/2 kg
    purée z dyni Hokkaido - 200 g
    świeże drożdże – 15 g
    jajko - 1 szt.
    śmietana kremówka - 1/4 szk.
    masło - 30 g
    cukier - 130 g
    szczypta soli

    KRUSZONKA:
    mąka krupczatka – 70 g
    masło – 50 g
    cukier drobny – 50 g

    PONADTO
    żółtko – 1 szt.
    śmietana kremówka – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Puszysta chałka z dyniowym purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kruszonki rozcieram w palcach do uzyskania grudek. Przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję ciasto na chałkę.
  • 2. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięty rozczyn dodaję do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do podwojenia objętości.
    Po tym czasie jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.
  • 4. Górne końce wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Końce chałki podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
    Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.
  • Puszysta chałka z dyniowym purée 5. Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Porady

*z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować