Puszysta chałka z dyniowym purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki kruszonki rozcieram w palcach do uzyskania grudek. Przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję ciasto na chałkę.
2.Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięty rozczyn dodaję do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do podwojenia objętości.
Po tym czasie jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.
4.Górne końce wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Końce chałki podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.
5.Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Porady
*z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.
Komentarze