Puszysta babka z serkiem waniliowym

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez pysznej babki.Z tego przepisu babka wychodzi idealna,lekko wilgotna i puszysta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 jajka
    półtorej szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    15 dag serka homogenizowanego waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki śmietany 12 %
    sok z połowy cytryny
    10 dag masła lub margaryny
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    masło do posmarowania foremki
    bułka tarta do posypania foremki
    pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Puszysta babka z serkiem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Jajka,masło lub margarynę ,cukier waniliowy i cukier ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo do utartej masy dodajemy serek waniliowy,śmietanę,sok z cytryny,obie mąki i proszek do pieczenia.Całość dokładnie ucieramy.
  • W foremce. 2. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  • Upieczona. 3. Następnie babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
    Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy.
  • Z polewą. 4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy nią babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować