Babka jest bardzo leciutka i zarazem wilgotna, rozpływająca się w ustach!!! Mniammm!!!
60 min
Składniki:
1/2 szkl.mąki pszennej, 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl.majonezu, 4 całe jaja, 1/2 szkl.cukru, cukier waniliowy. Dodatkowo na lukier: cukier puder i sok z cytryny.
Puszysta babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: jaja, cukier i cukier waniliowy dobrze ubić mikserem na gładką masę. Do masy dodać majonez i ponownie wymieszać. Dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i również wymieszać mikserem. Wylać do natłuszczonej foremki( może być typowa do babki z kominem lub keksówka) i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 50min.(sprawdzić patyczkiem) temp.180. Po upieczeniu i wystudzeniu przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny( ok. 2 łyzki cukru pudru i sok z cytryny dodawać stopnoiowo by uzuskać konsystencję typowej polewy). Polukrować babkę i smacznego!
Komentarze