Puszysta babka

0 (0 ocen)

Babka z dodatkiem majonezu, który nadaje jej niezwykłej puszystości.

Składniki:

  • * 6 jajek
    * szczypta soli
    * 1/2 szkl. cukru
    * 3/4 szkl. mąki wrocławskiej (typ 500)
    * 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    * 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    * 6 łyżek majonezu
    * 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków

    * cukier puder do oprószenia babki

Puszysta babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodawać po żółtku.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać.
  • 3. Zmniejszyć obroty miksera i do masy jajecznej dodawać na przemian przesianą mąkę i majonez.
  • 4. Formę z kominkiem na babkę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przelać do formy około 3/4 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto wmieszać porcjami do ciasta jasnego. Piec 45 minut w temp. 170st. Wystudzić w formie.
  • 5. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy