puszysta baba migdałowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Migdałowa babka wielkanocna,puszysta,wspaniale pachnie,delikatna.Wygląda wspaniale,dobrze odchodzi od ścianek foremki,świetnie się kroi.Migdałowe wypieki cieszą się powodzeniem.Nie może jej zabraknąć.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna (tortowa): 120 gramów
    - mąka ziemniaczana: 130 gramów
    - cukier: 220 gramów
    - masło (lub margaryna): 125 gramów
    - olej: 4 łyżki
    - ocet: 3 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - migdały (mielone): 4 łyżki
    - olejek migdałowy: 2 łyżeczki
    - białka: 4 sztuki
    - kandyzowana skórka z pomarańczy (niekoniecznie (można pominąć)): 3 łyżki
    - żółtka: 5 sztuk
    DO WYSMAROWANIA BLACHY:
    - margaryna: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 1 łyżka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysta baba migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać przez sito.Wsypać do dużej miski,dodać mąkę ziemniaczaną,sodę oczyszczoną,wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę,wstawić do lodówki.
  • 2. Masło,cukier i żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę,dodać ocet i olej,ponownie utrzeć.
  • surowa babka 3. Masę,olejek migdałowy,mielone migdały dodać do mieszaniny mąk,delikatnie wymieszać.Jeżeli nie mamy mielonych migdałów,możemy zastąpić je podwojoną ilością olejku migdałowego.Do ciasta dodać ubite białka,skórkę pomarańczową,wymieszać.
  • 4. Blachę do babki wysmarować margaryną lub smalcem i wysypać wewnątrz mąką.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
  • babka wspaniala 5. Babkę piec 55 minut w temperaturze 180 stopni c,piekarnik wyłączyć,babkę pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.Polać lukrem lub polewą czekoladową.Można też oprószyć cukrem pudrem.Udekorować płatkami migdałów.

    Uwaga:ocet nie zmienia smaku babki,ale znacznie poprawia jej konsystencję,staje się puszysta i wilgotna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka ziemniaczana Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować