Migdałowa babka wielkanocna,puszysta,wspaniale pachnie,delikatna.Wygląda wspaniale,dobrze odchodzi od ścianek foremki,świetnie się kroi.Migdałowe wypieki cieszą się powodzeniem.Nie może jej zabraknąć.
Puszysta baba migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiać przez sito.Wsypać do dużej miski,dodać mąkę ziemniaczaną,sodę oczyszczoną,wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę,wstawić do lodówki.
2.Masło,cukier i żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę,dodać ocet i olej,ponownie utrzeć.
3.Masę,olejek migdałowy,mielone migdały dodać do mieszaniny mąk,delikatnie wymieszać.Jeżeli nie mamy mielonych migdałów,możemy zastąpić je podwojoną ilością olejku migdałowego.Do ciasta dodać ubite białka,skórkę pomarańczową,wymieszać.
4.Blachę do babki wysmarować margaryną lub smalcem i wysypać wewnątrz mąką.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
5.Babkę piec 55 minut w temperaturze 180 stopni c,piekarnik wyłączyć,babkę pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.Polać lukrem lub polewą czekoladową.Można też oprószyć cukrem pudrem.Udekorować płatkami migdałów.
Uwaga:ocet nie zmienia smaku babki,ale znacznie poprawia jej konsystencję,staje się puszysta i wilgotna.
Komentarze