Puszek z wiórkami kokosowymi

0 (0 ocen)

Moja kolejna propozycja na znany śnieżny puch.Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka.Dałam inny smak galaretki i kokos i w rezultacie wyszło całkiem inne ale równie smaczne świąteczne ciacho bez pieczenia.

Składniki:


  • 300 ml śmietanki 35 %
    4 łyżki cukru pudru
    2 galaretki wiśniowe
    500 g twarogu sernikowego z wiaderka
    500 ml wrzątku

    16 herbatników

    6 łyżek wiórków kokosowych
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru

Puszek z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Galaretki rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
    Tortownicę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć 16 herbatnikami ( formę wyłożyć folią spożywczą ).
    Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, potem dodać ser i delikatnie połączyć ale aby nie było grudek.
    Potem nadal mieszając wlewać bardzo małym strumieniem chłodną galaretkę.
    Masę wylać na herbatniki i wstawić blaszkę do lodówki.
    Na patelni roztopić masło, wsypać wiórki i cukier i smażyć ciągle mieszając do zrumienienia.
    Wiórki wystudzić a potem wyjąc formę z ciastem i posypać nimi wierzch ciasta.
    Przed podaniem pokroić na 16 części miedzy ciastkami.

Komentarze

Podobne przepisy