Puszek jagodowo-kokosowy

0 (0 ocen)

Lekkie, puchowe ciasto, z masami jagodową, śmietanową i kokosową. Skusicie się?

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek, osobno białka i żółtka, w temp. pokojowej
    1/2 szkl. cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus jagodowy:
    400 g jagód (użyłam mrożonych, w sezonie można świeże)
    7 blatów żelatyny
    400 g słodkiej śmietany
    130 g cukru pudru
    2 białka

    Mus śmietanowy:
    300 g słodkiej śmietany
    4 blaty żelatyny
    6 łyżek słodzonego mleka skondensowanego
    (resztę z puszki z 400 g użyłam do masy kokosowej)

    Masa kokosowa:
    ok. 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
    ok. 1 szklanki mleka
    100 g wiórek kokosowych
    100 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Puszek jagodowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Blaszkę o rozm. 35x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier. Jak całkowicie ostygnie przekrój go wzdłuż na pół. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłóż folią aluminiową lub papierem, połóż jeden blat biszkoptu.
  • 2. Mus jagodowy: po rozmrożeniu jagód i odlaniu wody zostało mi 350 g owoców. Owoce zmiksuj w blenderze kielichowym. Możesz go przetrzeć przez sitko z drobnymi oczkami, by pozbyć się pozostałych skórek czy większych cząstek (nie jest jednak konieczne). Żelatynę namocz na 5 minut w zimnej wodzie, by zmiękkła. Żelatynę odsącz i zalej 2 łyżkami gorącej wody, musi się całkowicie rozpuścić. Do żelatyny dodaj z 2 łyżki musu jagodowego i dobrze wymieszaj, całość przelej do miski z musem, wymieszaj i wstaw do lodówki. Dopiero jak masa zacznie tężeć można ją wykorzystać dalej.
  • 3. Gdy masa jagodowa trochę stężeje zacznij ubijać śmietanę. W połowie ubijania dodaj cukier i ubij na sztywno (uważaj by jej nie przebić!). Białka również ubij na sztywno. Do tężejącej masy wmieszaj deliatnie śmietanę a na koniec białka. Całość wyłóż na spodni blat biszkoptu, wstaw do lodówki i poczekaj aż mus będzie sztywny (ok. 2-3 gdziny).
  • 4. Na mus śmietanowy: śmietankę zacznij ubijać, w połowie dodaj skondensowane mleko, ubij na sztywno. Żelatynę namocz na 5 minut w zimnej wodzie, by zmiękkła, odsącz i zalej 2 łyżkami gorącej wody, rozpuść ją całkowicie. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj i wlej do miski ze śmietaną, ubij porządnie. Masę śmietanową wyłóż na sztywny mus jagodowy. Przykryj drugim blatem biszkoptu i wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny.
  • 5. Masa kokosowa: do garnka wlej mleko skondensowane i mleko zwykłe, zacznij podgrzewać. Jak mleka się połączą dodaj wiórki kokosowe, mieszając gotuj je, aż kokos wypije mleko. Odstaw do ostudzenia. W misie ubij masło na puch. Partiami dodawaj schłodzoną masę kokosową. Gotową masę wyłóż na wierzch biszkopta. Ciasto dobrze jest znowu schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Mleko Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować