PUSZEK CYTRYNOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczny

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód

    pół kostki masła extra łaciate stopić.
    1 opakowanie podłużnych biszkoptów tradycyjnych ,,starletki”(180 gram) oraz 10 herbatników

    masa budyniowa
    ==============
    1 budyń waniliowy delecta b/cukru, ten na 0,5 litra
    1 ¼ szklanki mleka
    300 ml śmietany 30%
    250 gram mascarpone
    2 galaretki cytrynowe
    3 łyżki cukru pudru

    wierzch
    ========
    2 galaretki pomarańczowe i brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Desery

Puszek cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PUSZEK CYTRYNOWY 1. SPÓD
    Ciastka zmiksować na ,,piasek”.
    Dodać masło i wymieszać razem. Tą masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26cm.
    lekko ugnieść i schłodzić.
    MASA I GALARETKA
    Budyń waniliowy delecta bez cukru ugotować w 1 ¼ szklanki mleka. schłodzić.
    W tym czasie przygotować galaretki
    2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wrzątku
    2 galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szklankach wrzątku.
    osączyć brzoskwinie z puszki i pokroić w plastry .
    300 ml śmietany 30% ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać Mascarpone(250 gram) oraz schłodzony budyń. Dodałam także 3 łyżki cukru pudru. na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową.
    Wyłożyć masę na spód formy i schłodzić do stężenia. Następnie ułożyć dekoracyjnie brzoskwinie i zalać je tężejącą galaretką pomarańczową.
    Schłodzić i kroić na drugi dzień, aż spód zmięknie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować