Purpurowe Babeczki Żurawinowe cynamonem i pomarańczą nęcące

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

kuszą purpurą żurawiny, zapachem pomarańczy i cynamonu, i mają jeden tajemniczy, wyjątkowo świąteczny, składnik… a na ich wierzchy spadły już płatki śniegu…

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 150 gramów
    - cynamon mielony: 0.25 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.25 łyżeczki
    - buraki czerwone starte: 100 gramów
    - pomarańcza (sórka i sok): 0.5 sztuki
    - żurawina suszona: 50 gramów
    - margaryna bezmleczna: 120 gramów
    - cukier jasny trzcinowy: 80 gramów
    - jajka przepiórcze (lub 1 XL kurze): 3 sztuki
    - cukier perlisty: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Purpurowe babeczki żurawinowe cynamonem i pomarańczą nęcące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i dalej ucieramy. Możemy robić to mikserem lub po prostu łyżką.
    Startego buraka mieszamy z sokiem z pomarańczy, skórką i żurawiną. Dodajemy do masy jajeczno-maślanej.
    Wsypując stopniowo mąkę wymieszaną z sodą mieszamy aż ciasto będzie w miarę jednolite.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 180st.C. Blaszkę do muffinek lub foremki wykładamy papierem lub smarujemy masłem, ja piekłam w silikonowych więc nie smarowałam. Ciasto nakładamy do foremek do 2/3 ich wysokości, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe, patyczek powinien być suchy. Studzimy babeczki na kratce by nie zawilgotniały w foremkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować