kuszą purpurą żurawiny, zapachem pomarańczy i cynamonu, i mają jeden tajemniczy, wyjątkowo świąteczny, składnik… a na ich wierzchy spadły już płatki śniegu…
Purpurowe babeczki żurawinowe cynamonem i pomarańczą nęcące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i dalej ucieramy. Możemy robić to mikserem lub po prostu łyżką.
Startego buraka mieszamy z sokiem z pomarańczy, skórką i żurawiną. Dodajemy do masy jajeczno-maślanej.
Wsypując stopniowo mąkę wymieszaną z sodą mieszamy aż ciasto będzie w miarę jednolite.
2.Piekarnik nagrzewamy do 180st.C. Blaszkę do muffinek lub foremki wykładamy papierem lub smarujemy masłem, ja piekłam w silikonowych więc nie smarowałam. Ciasto nakładamy do foremek do 2/3 ich wysokości, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe, patyczek powinien być suchy. Studzimy babeczki na kratce by nie zawilgotniały w foremkach.
Komentarze