Puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

5 (182 ocen)

Aksamitna konsystencja i idealny smak. Rozpływa się w ustach. Sekret tkwi w sposobie wykonania. To moje ulubione puree :)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    100 ml mleka
    4 łyżki prawdziwego masła i dodatkowo kilka kawałków
    sól morska
    pieprz biały
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Puree ziemniaczane gordona ramsaya - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte ziemniaczki włożyć do garnka z zimną wodą i gotować do momentu aż staną się miękkie.
  • 2. Ugotowane ziemniaki odcedzić i obrać gdy będą jeszcze gorące.
  • 3. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  • 4. W delikatnie odparowane puree wmieszać masło i doprawić solą oraz pieprzem.
  • 5. Dodać do puree wrzące mleko i jeszcze trochę masła. Zmiksować blenderem na gładką masę.

Porady

Aby ziemniaki nie straciły smaku i wartości odżywczych gotujmy je w małej ilości wrzątku na wolnym ogniu. Smak ziemniaków można poprawić wrzucając do wody w której się gotują: ząbki czosnku, koperek, natkę pietruszki, liście laurowe lub rozmaryn. Ziemniaki szybciej się ugotują, będą smaczniejsze i nie wykipią, jeśli, po zagotowaniu, włożymy do garnka trochę tłuszczu (masła, margaryny). Ziemniaki są smaczniejsze i zdrowsze, jeśli nastawimy je od razu w gorącej wodzie. Gdy ziemniaki ugotują się wcześniej niż potrzeba, nakryjmy garnek ściereczką zamiast pokrywki. Zbierze ona wilgoć z pary i ziemniaki pozostaną sypkie do czasu podania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować