Aksamitna konsystencja i idealny smak. Rozpływa się w ustach. Sekret tkwi w sposobie wykonania. To moje ulubione puree :)
5 (182 ocen)
Porady
Aby ziemniaki nie straciły smaku i wartości odżywczych gotujmy je w małej ilości wrzątku na wolnym ogniu. Smak ziemniaków można poprawić wrzucając do wody w której się gotują: ząbki czosnku, koperek, natkę pietruszki, liście laurowe lub rozmaryn. Ziemniaki szybciej się ugotują, będą smaczniejsze i nie wykipią, jeśli, po zagotowaniu, włożymy do garnka trochę tłuszczu (masła, margaryny). Ziemniaki są smaczniejsze i zdrowsze, jeśli nastawimy je od razu w gorącej wodzie. Gdy ziemniaki ugotują się wcześniej niż potrzeba, nakryjmy garnek ściereczką zamiast pokrywki. Zbierze ona wilgoć z pary i ziemniaki pozostaną sypkie do czasu podania.
Komentarze