Puree z zielonego groszku z nutą świeżej miety + pyszna surówka

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Coś wspaniałego, lekkie i "inne". Mięta daje lekkie orzeźwienie. Super zastępuje ziemniaki w drugim daniu, i daje fajny kontrast kolorystyczny. Nadaje się nawet na uroczystą kolację gdy brakuje nam "czegoś" do mięsa a ziemniaki nie do końca pasują. Nadają się do tego puree wszystkie rodzaje mięty.

  • 20 min

Składniki:

  • Na 4 osoby:
    Puree: 400g czyli jedno opakowanie zielonego groszku, ja daje Hortexu
    2 ząbki czosnku
    kilka listków świeżej (!) mięty
    1 łyżka kwaśnej śmietany i trochę soli.

    Surówka z marchewki, jabłka, czarnej rzepy i chrzanu ( Moja jesienna)
    5 marchewek- obrać
    2 jabłka- obrać
    2 małe czarne rzepy- obrać
    2- 3 łyżki śmietany
    pół małego słoiczka chrzanu
    sól, cukier, sok z 1/2 cytryny- do smaku.
    .
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dania główne Puree

Puree z zielonego groszku z nutą świeżej miety + pyszna surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek ugotować, przelać zimną wodą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę , szczyptę soli lub dwie, śmietanę, zmiksować. Dodać listki mięty (kilka) i znów zmiksować. Pyszne naprawdę polecam.:))))
  • 2. Warzywa i jabłka zetrzeć na małych oczkach, wymieszać z resztą składników. Odstawić na 20 min aby się przegryzło.

    Karczek na zdjęciu to już zupełnie inna historia.

Porady

Do puree lepiej nie używać groszku z puszki bo daje bury kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jabłka Marchewka Mięta Rzepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować