Puree z dyni w słoikach

  • wyświetlono: 2456 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

W sezonie dyniowym warto zrobić zapasy puree z dyni. Szczególnie, że jest mnóstwo przepisów z jego wykorzystaniem. Przygotowane bez żadnych dodatków, więc ma wszechstronne zastosowanie.

Mniam1

Składniki

1 dynia

Sposób przygotowania przepisu:

Puree z dyni w słoikach

  • 1. Dynię oczyścić. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Pokroić na dość cienkie części usuwając pozostałości po pestkach. Włożyć dynię do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Piec w 180*C przez godzinę. Dynia powinna być miękka. Obrać ze skóry i włożyć sam miąższ do malaksera. Miksować, aż uzyskamy gładkie, bez cząstek puree. Nakładać do słoików. Pasteryzować 15-20min.

Porady

Ważne jest, aby słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Pasteryzację można powtórzyć, ponieważ dynia nie ma żadnych konserwujących dodatków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiDynia

Komentarze

Podobne przepisy

Puree z dyni

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Puree z dyni

Teraz jest najlepszy czas na zrobienie...

Puree z dyni

Dodane przez: LenaGotuje

Puree z dyni

Dynia - królowa jesiennego stołu....

Puree z dyni z rozmarynem

Dodane przez: tycjanowa

Puree z dyni z rozmarynem

Dynia pieczona z dodatkiem rozmarynu...

Puree/mus z dyni na zimę

Dodane przez: JOANNA 55a

Puree/mus z dyni na zimę

Tak przygotowany mus można przełożyć...

Puree z pieczonej dyni - do ciast, zup

Dodane przez: Paulina Nosek

Puree z pieczonej dyni - do ciast, zup

Wspaniała baza do deserów, dań...

marynowana papryka

Dodane przez: duszek

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE