Puree z dyni w słoikach

4.47 (180 ocen)

W sezonie dyniowym warto zrobić zapasy puree z dyni. Szczególnie, że jest mnóstwo przepisów z jego wykorzystaniem. Przygotowane bez żadnych dodatków, więc ma wszechstronne zastosowanie.

Składniki:

  • 1 dynia
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Puree z dyni w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię oczyścić. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Pokroić na dość cienkie części usuwając pozostałości po pestkach. Włożyć dynię do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Piec w 180*C przez godzinę. Dynia powinna być miękka. Obrać ze skóry i włożyć sam miąższ do malaksera. Miksować, aż uzyskamy gładkie, bez cząstek puree. Nakładać do słoików. Pasteryzować 15-20min.

Porady

Ważne jest, aby słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Pasteryzację można powtórzyć, ponieważ dynia nie ma żadnych konserwujących dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować