Puree z dyni

0 (0 ocen)

Wcześniej przygotowane puree znacznie skraca czas przygotowania zup, sosów, pierogów, chleba, ciast, deserów i innych dań.

Składniki:

  • dynia obrana i bez nasion - 2 kg
    woda - 1 szk.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z grubym dnem wkładam pokrojoną w kostkę dynię i wlewam wodę. Wlewam jej minimalną ilość, tak, aby dno było zakryte centymetrową warstwą. W razie potrzeby później dolewam więcej wody. Ilość wody uzależniona jest od tego jak soczystą mam dynię. Gotuję pod przykryciem mieszając, co jakiś czas, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania odkrywam garnek, aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
  • 2. Ugotowaną dynię odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Następnie miksuję ją blenderem lub przecieram przez sito i odstawiam do całkowitego przestygnięcia.

Porady

Tak przygotowane puree przeznaczam do bezpośredniego użycia lub dzielę na porcje, przekładam do pojemników na żywność i opisane zamrażam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować