Puree z dyni

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Dynia - królowa jesiennego stołu. Uniwersalne warzywo, z którego przygotujemy ciasto, zupę, kluski, placki ...
Podstawą dla niektórych z nich jest puree. Można kupić w sklepie gotowe, ale co domowe to domowe ;)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • dynia Hokkaido

Puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie kroimy na pół, oczyszczamy z pestek.
    Następnie kroimy na mniejsze kawałki/plastry.
    Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut w zależności od wielkości dyni. Dynia będzie gotowa, gdy patyczek/widelec będzie wchodził gładko.
    Studzimy.
    Blendujemy na gładką masę.

Porady

Dynię Hokkaido możemy jeść ze skórką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy