Puree z brokuła z prażonym słonecznikiem

2.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Brokuły, to warzywo o niezwykłych właściwościach, chroni przed rakiem, regulują poziom cukru we krwi, pomagają przy wrzodach żołądka, a także przy leczeniu anemii. Są doskonałym źródłem błonnika oraz różnych witamin. Dlatego dziś proponuję brokuły jako dodatek do głównego dania, ale nie są to zwykłe brokuły z wody, moja propozycja to puree brokułowe. Charakterystyczny smak brokułów podkreślony prażonym słonecznikiem, to naprawdę pyszny i dużo zdrowszy zamiennik ziemniaków, które zwykle serwujemy do drugiego dania

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450-500 g brokuł
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki jogurtu greckiego
    sól
    pieprz
    100 g łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Puree z brokuła z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na jasno brązowy kolor. Brokuł podzielić na różyczki i opłukać, w dużym garnku nastawic wodę. Brokuły wrzucać na posolony wrzątek i gotować do momentu kiedy będą na pół miękkie i nie straca jeszcze koloru. Brokuły odcedzić na durszlaku, a następnie umieścić je na powrót w garnku. Do garnka dodać jogurt masło, sól i pieprz, a następnie wszystko rozdrobnić blenderem. W puree mają zostać delikatne grudki, ważne żeby nie była to idealnie gładka papka dla niemowląt. Następnie wymieszać (już łyżką) puree z połową prażonego słonecznika. Resztą słonecznika posypywać puree już na talerzu. Podawać gorące do dań mięsnych. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować