Pure z tykwy

  • wyświetlono: 1019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Działa antydepresyjnie i antyoksydacyjne. Są bogactwem witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych.

2018-06-09-16-53-32
  • 35min

Składniki

1 tykwa

Sposób przygotowania przepisu:

Pure z tykwy

  • 1. Tykwę kroimy na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej zabrać się za obróbkę. Węższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ i pestki. Z racji tego, że warzywo to jest dość twarde, kroimy je na cienkie plasterki lub paski.
  • 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas uzależniony jest od grubości kawałków. Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka. Upieczoną lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. W razie potrzeby porcjujemy i mrozimy.
  • 3. Możemy także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w mała kostkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakipuretykwa

Komentarze

Podobne przepisy

image-0n2953c

Dodane przez: monika016

Roladki z tortilli z łososiem i chrzanem

Roladki z tortilli robimy dość...

ROLADKI Z TORTILLI  W TRZECH WERSJACH SMAKOWYCH

Dodane przez: Maggie79

ROLADKI Z TORTILLI Z szynką i serem

Roladki to pyszna i kolorowa kompozycja...

Tortilla z tuńczykiem

Dodane przez: joanna30

Przystawka z tortilli z tuńczykiem

Wyśmienita przystawka na wszelkiego...

image-28y2joj

Dodane przez: Habibi Chi

Schab z szynkowaru

Kiedy mamy już dość wędlin z konserwantami,...

image-1rwg0g2

Dodane przez: kuchenny świat

Rożki z salami z farszem

Pikantna kiełbaska z łagodnym farszem....

nachos z tortilli

Dodane przez: Magda_Z

Nachos z tortilli

Pyszna i szybka przekąska z placków...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE