Pure z tykwy

4.5 (144 ocen)

  • 35 min

Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Działa antydepresyjnie i antyoksydacyjne. Są bogactwem witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 tykwa
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Puree Przystawki

Pure z tykwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tykwę kroimy na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej zabrać się za obróbkę. Węższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ i pestki. Z racji tego, że warzywo to jest dość twarde, kroimy je na cienkie plasterki lub paski.
  • 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas uzależniony jest od grubości kawałków. Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka. Upieczoną lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. W razie potrzeby porcjujemy i mrozimy.
  • 3. Możemy także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w mała kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować