Gulasz wołowy z dynią (Pumpkin Stew)

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Danie z kuchni argentyńskiej, bardzo pożywne, aromatyczne i rozgrzewające.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg wołowiny gulaszowej
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    2 duże pomidory
    1 zielona papryka
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    3 ziemniaki
    3 słodkie ziemniaki
    garść suszonych moreli
    2 szklanki bulionu wołowego
    masło
    1 średnia dynia (ok 1 kg miąższu)
    1/4 szklanki sherry
    pół puszki kukurydzy

Gulasz wołowy z dynią (pumpkin stew) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obsmażyłem na oleju razem z posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem.
    Dodałem pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojoną zieloną paprykę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków ( pokrojone w kostkę ) i bulion.
    Przykryłem i dusiłem godzinę. W tym czasie obrałem i oczyściłem dynię, miąższ pokroiłem na kawałki, podsmażyłem na maśle, oprószyłem sola i pieprzem. Dodałem do mięsa razem z sherry i kukurydzę. Wstawiłem do piekarnika, zapiekałem przez godzinę w temperaturze 160 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy