Pulpety ze szpinakiem w sosie paprykowo- kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchej patelni odparuj szpinak, dodaj gałkę muszkatołową i ociśnięty przez praskę czosnek. Wystudź. Do miski przełóż mięso mielone, namoczoną i odciśniętą w mleku bułkę i posiekaną cebulę. Wbij jajko, dodaj odparowany szpinak, mieloną słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej. Z ciasta formuj niewielkie klopsiki i podsmaż chwilę z obu stron. Następnie przełóż do garka z bulionem i duś do miękkości na małym ogniu.
2.Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Kurki oczyść i razem z papryką przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Duś do miękkości, po czym zalej śmietanką i przypraw do smaku solą i pieprzem. Sos kurkowo- paprykowy wyłóż na talarze razem z klopsami osączonymi z bulionu. Podawaj z ryżem. Smacznego!
Komentarze