Pulpety ze szpinakiem w sosie paprykowo- kurkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podane z ryżem stanowią smaczne, lekkie i proste danie obiadowe.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
    300 g szpinaku mrożonego
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    200 g kurek
    3 szklanki bulionu
    150 ml śmietanki 30 proc
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1 kajzerka
    gałka muszkatołowa
    mielona słodka papryka
    mielona ostra papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Pulpety ze szpinakiem w sosie paprykowo- kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety ze szpinakiem w sosie paprykowo- kurkowym 1. Na suchej patelni odparuj szpinak, dodaj gałkę muszkatołową i ociśnięty przez praskę czosnek. Wystudź. Do miski przełóż mięso mielone, namoczoną i odciśniętą w mleku bułkę i posiekaną cebulę. Wbij jajko, dodaj odparowany szpinak, mieloną słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej. Z ciasta formuj niewielkie klopsiki i podsmaż chwilę z obu stron. Następnie przełóż do garka z bulionem i duś do miękkości na małym ogniu.
  • Pulpety ze szpinakiem w sosie paprykowo- kurkowym 2. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Kurki oczyść i razem z papryką przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Duś do miękkości, po czym zalej śmietanką i przypraw do smaku solą i pieprzem. Sos kurkowo- paprykowy wyłóż na talarze razem z klopsami osączonymi z bulionu. Podawaj z ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować