Pulpety z warzywami

4.99 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W kuchni nie czuję się zbyt pewnie, dlatego często korzystam ze sprawdzonych przepisów koleżanki. Pulpety są łatwe i wszystkim smakują.

Składniki:

  • ● 2 marchewki
    ● 2 pietruszki
    ● 2 cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 kg kapusty włoskiej lub pekińskiej
    ● szklanka bułki tartej
    ● 3 jajka
    ● 1 kg mielonego mięsa
    ● 2 kostki rosołowe
    ● sól
    ● pieprz
    ● koncentrat pomidorowy
    ● mąka
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule i kapustę siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, mieszamy.
  • 2. Do warzyw dodajemy: bułkę tartą, mięso, jajka, przyprawy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Formujemy w dłoni niewielkie pulpety i obtaczamy w mące. Smażymy
    na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
  • Pulpety z warzywami 3. Kostki rosołowe zagotowujemy w garnku z wodą. Na wrzący rosół wrzucamy usmażone pulpety i chwilę gotujemy na małym ogniu, uważając, by się nie rozpadły. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym
    i zagęszczamy łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.

Porady

● Jeśli nie przepadamy za sosem pomidorowym, możemy dodać do gotujących się pulpetów tarty chrzan ze śmietaną i koperek. ● Aby kapusta włoska nie była zbyt twarda, przed poszatkowaniem można ją obgotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować