Pulpety z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tajemnicą tego dania jest środek mięsnych puplecików

  • 60 min

Składniki:

  • - 500g mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)
    - 1 jajko
    - 3 łyżeczki bułki tartej
    - 1 ząbek czosnku
    - mozzarella
    - 2 spore marchewki
    - 1/3 kalafiora
    - 1 szklanka mrożonego groszku
    - 200g pieczarek
    - 1 cebula
    - pieprz
    - sól
    - 3 łyżki wody
    - olej

Pulpety z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i ugniatając posypujemy bułką tartą. Z ugniecionego ciasta wyrabiamy małe kuleczki wkładając do środka pokrojoną w kosteczki mozzarelle.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pulpety i czekamy aż się zarumienia na złotawo z każdej strony. Dodajemy drobno posiekaną i wcześniej posoloną cebulę, chwilę smażmy i dodajemy wodę. Zmniejszamy ogień, wrzucamy pokrojona marchewkę i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
  • 3. Po tym czasie dodajemy kawałki kalafiora , po kilku minutach dodajemy rozmrożony groszek oraz plasterki pieczarek. Doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze parę minut aż wszystko będzie ugotowane(ale nie rozgotowane). Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy