Pulpety z sarny z ziemniakami i marchewką w sosie śmietanowym

5 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kolorowe danie jednogarnkowe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z sarny
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    3 jajka
    gałązka lubczyku
    suszona kania
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy

    3 duże ziemniaki
    duża marchewka
    duża cebula

    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    suszona kania
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe Dodatki

Pulpety z sarny z ziemniakami i marchewką w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z jajkami, kaszką, bułką tartą , posiekanym lubczykiem, rozkruszoną kanią oraz przyprawami. Z mięsa formujemy kulki.

    Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w krążki. Oskrobaną marchewkę kroimy w plasterki.

    W głębokiej patelni z nieprzywierającym dnem układamy na przemian pulpety, plasterki ziemniaków, marchewki i cebuli.
    Patelnię stawiamy na ogniu i podsmażamy przez 2-3 minuty. Następnie dolewamy 100 ml wody. Po minucie dolewamy śmietanę. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec dodajemy rozkruszoną kanię, żeby zagęściła sos. Pod koniec opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Podajemy posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować