Pulpety z sarny z ziemniakami i marchewką w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mieszamy z jajkami, kaszką, bułką tartą , posiekanym lubczykiem, rozkruszoną kanią oraz przyprawami. Z mięsa formujemy kulki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w krążki. Oskrobaną marchewkę kroimy w plasterki.
W głębokiej patelni z nieprzywierającym dnem układamy na przemian pulpety, plasterki ziemniaków, marchewki i cebuli.
Patelnię stawiamy na ogniu i podsmażamy przez 2-3 minuty. Następnie dolewamy 100 ml wody. Po minucie dolewamy śmietanę. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec dodajemy rozkruszoną kanię, żeby zagęściła sos. Pod koniec opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze