Tak przygotowana ryba jest zdrowa, bo niesmażona. Nadaje się na przystawkę oraz na danie główne - podana na przykład z sosem koperkowym i ziemniaczkami.
1 min
Łatwy
Składniki:
Pulpety
60 dag filetów z ryby (np. dorsz, ty razem użyłam karasia)
5 dag czerstwej bułki
5 dag cebuli
mleko
1 jajo
sól
pieprz
tłuszcz
mąką
zielony koperek
Pulpety z ryby w sosie śmietanowo-kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na tłuszczu. Rybę, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę.
Dodać jajko, przyprawy, koperek posiekany. Całość wyrobić na pulchną masę. Formować z niej kulki i otaczać w mące. Gotować powoli, po kilka, około 10-15 minut.
Następnie wywar odparować i zrobić na nim sos.
Z masła i mąki zrobić lekko rumianą zasmażkę. Wlać wodę (około 0,5l), w której gotowane były pulpety, zagotować. Dodać posiekane kapary, koperek, sok z cytryny do smaku oraz przyprawy. Następnie sos podbić zahartowaną śmietanką i zagotować.
Komentarze