Pulpety z ryby w sosie śmietanowo-kaparowym

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Tak przygotowana ryba jest zdrowa, bo niesmażona. Nadaje się na przystawkę oraz na danie główne - podana na przykład z sosem koperkowym i ziemniaczkami.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpety
    60 dag filetów z ryby (np. dorsz, ty razem użyłam karasia)
    5 dag czerstwej bułki
    5 dag cebuli
    mleko
    1 jajo
    sól
    pieprz
    tłuszcz
    mąką
    zielony koperek

    Sos
    1 łyżka mąki
    1 łyżkę masła klarowanego
    1 łyżka kaparów
    cytryna
    0,5 szklanki śmietany kremówki
    sól
    pieprz
    koperek zielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety z ryby w sosie śmietanowo-kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na tłuszczu. Rybę, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę.
    Dodać jajko, przyprawy, koperek posiekany. Całość wyrobić na pulchną masę. Formować z niej kulki i otaczać w mące. Gotować powoli, po kilka, około 10-15 minut.
    Następnie wywar odparować i zrobić na nim sos.

    Z masła i mąki zrobić lekko rumianą zasmażkę. Wlać wodę (około 0,5l), w której gotowane były pulpety, zagotować. Dodać posiekane kapary, koperek, sok z cytryny do smaku oraz przyprawy. Następnie sos podbić zahartowaną śmietanką i zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Koper Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować