ok. 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
1 większa cebula
2 większe ziemniaki
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
ulubione przyprawy
mąka
1 kubeczek śmietany 30%
3 jajka
120 g żółtego sera
ok. 1/2-3/4 kg obranej dyni
Pulpety z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso pokroić i zmielić w maszynce razem z cebulę i ziemniakami. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Z mięsa formować średniej wielkości pulpety i obtaczać w mące. Dynię pokroić w kostkę i rozłożyć na dnie blaszki. Na dyni ułożyć pulpety. Jajka zmiksować do spienienia z 1/2 łyżeczki soli, wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem. Wylać na pulpety. Wierzch posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Przykryć i piec około godziny. Pod koniec pieczenia odkryć, żeby całość się zrumieniła. Smacznego :)
Komentarze