Pulpety z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczny pomysł na obiad :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
    1 większa cebula
    2 większe ziemniaki
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    ulubione przyprawy
    mąka
    1 kubeczek śmietany 30%
    3 jajka
    120 g żółtego sera
    ok. 1/2-3/4 kg obranej dyni

Pulpety z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety z piekarnika 1. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso pokroić i zmielić w maszynce razem z cebulę i ziemniakami. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Z mięsa formować średniej wielkości pulpety i obtaczać w mące. Dynię pokroić w kostkę i rozłożyć na dnie blaszki. Na dyni ułożyć pulpety. Jajka zmiksować do spienienia z 1/2 łyżeczki soli, wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem. Wylać na pulpety. Wierzch posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Przykryć i piec około godziny. Pod koniec pieczenia odkryć, żeby całość się zrumieniła. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy