Pulpety z kury z jarmużem i truflowymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gotowane na parze, dietetyczne pulpety z kury podane z truflowymi ziemniakami

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielone mięso drobiowe: 500 gramów
    - jajka na twardo: 2 sztuki
    - jarmuż (sztuka = liść): 3 sztuki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - truflowe ziemniaki: 600 gramów
    - solone masło: 30 gramów

Pulpety z kury z jarmużem i truflowymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście jarmużu wkładamy do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie osuszamy i drobniutko siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy starte na drobnej tarce jajka, posiekany jarmuż, pieprz, kminek i sól. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy pulpety. Pulpety układamy w dolnym koszyku parowaru.
  • 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry grubości 3 cm i układamy w górnym koszyku parowaru. Całość parujemy przez 15 - 17 minut.
  • 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z solonym masłem, następnie przeciskamy przez praskę. Podajemy z pulpetami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy