Pulpety z kaszy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na pulpety w innym wykonaniu. Wyśmienita potrawa dla osób lubiących kaszę.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g kaszy, 2 ząbki czosnku, cebula, szczypior, 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej, papryka chili w proszku, 3 łyżki stołowe natki pietruszki, olej sojowy, sos pomidorowy, sól, pieprz

Pulpety z kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zamocz w wodzie na ok. 30 minut. Potem dokładnie odcedź. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do naczynia z kaszą. Podobnie postąp z pozostałymi warzywami. Mąkę zalej niewielką ilością wody i wymieszaj tak, aby powstała z niej papka. Następnie wlej do naczynia z pozostałymi produktami i dokładnie wymieszaj. Dodaj paprykę chili, sól i pieprz.
  • 2. Z tak przygotowanej masy uformuj pulpety i smaż na rozgrzanym oleju, aż uzyskasz lekko brązowy kolor. Usmażone pulpety ułóż na papierowym ręczniku. Jeżeli pulpety będą odsączone z tłuszczu, to polej je gorącym sosem pomidorowym i posyp posiekanym szczypiorkiem.
    Do pulpetów dodaj ulubioną surówkę.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy