Pulpety z kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę zamocz w wodzie na ok. 30 minut. Potem dokładnie odcedź. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do naczynia z kaszą. Podobnie postąp z pozostałymi warzywami. Mąkę zalej niewielką ilością wody i wymieszaj tak, aby powstała z niej papka. Następnie wlej do naczynia z pozostałymi produktami i dokładnie wymieszaj. Dodaj paprykę chili, sól i pieprz.
2.Z tak przygotowanej masy uformuj pulpety i smaż na rozgrzanym oleju, aż uzyskasz lekko brązowy kolor. Usmażone pulpety ułóż na papierowym ręczniku. Jeżeli pulpety będą odsączone z tłuszczu, to polej je gorącym sosem pomidorowym i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Do pulpetów dodaj ulubioną surówkę.
Komentarze