Pulpety z kapusty i mięsa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z mężem i dwoma synami (6 i 12 lat) bardzo lubimy wycieczki rowerowe.

Składniki:

  • ● 1/2 główki kapusty
    ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 1/5 szkl. kaszy manny
    ● 3 jajka
    ● cebula
    ● kostka rosołowa
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● olej
    ● ok. 15 dag pieczarek
    ● bułka tarta
    ● łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z kapusty i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych
    liści, a następnie
    szatkujemy, solimy, mieszamy
    i lekko ugniatamy. Odstawiamy
    na kilka godzin.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy
    w małą kostkę. Razem z kapustą
    dodajemy do mięsa, mieszamy.
    Wsypujemy kaszę
    mannę i wbijamy jajka. Wyrabiamy
    na jednolitą masę.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i przyprawa uniwersalna.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy
    kulki, obtaczamy w bułce
    tartej i smażymy na rozgrzanym
    oleju na dużym ogniu, aż
    się zrumienią. Przekładamy
    do rondla.
  • 4. Pieczarki oczyszczamy,
    kroimy w plasterki i wkładamy
    do pulpetów. Kostkę rosołową
    rozpuszczamy w 1 l wrzątku,
    zalewamy pulpety. Gotujemy
    do miękkości ok. 15 minut.
    Zagęszczamy mąką wymieszaną
    z 1/4 szkl. wody.

Porady

RADY Danuty Gozdalskiej Pulpety można przygotować bez pieczarek, w sosie pomidorowym, dodając do bulionu 1-2 łyżki koncentratu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować