Pulpety z kapusty i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych
liści, a następnie
szatkujemy, solimy, mieszamy
i lekko ugniatamy. Odstawiamy
na kilka godzin.
2.Cebulę obieramy i kroimy
w małą kostkę. Razem z kapustą
dodajemy do mięsa, mieszamy.
Wsypujemy kaszę
mannę i wbijamy jajka. Wyrabiamy
na jednolitą masę.
Doprawiamy solą, pieprzem
i przyprawa uniwersalna.
3.Zwilżonymi dłońmi formujemy
kulki, obtaczamy w bułce
tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju na dużym ogniu, aż
się zrumienią. Przekładamy
do rondla.
4.Pieczarki oczyszczamy,
kroimy w plasterki i wkładamy
do pulpetów. Kostkę rosołową
rozpuszczamy w 1 l wrzątku,
zalewamy pulpety. Gotujemy
do miękkości ok. 15 minut.
Zagęszczamy mąką wymieszaną
z 1/4 szkl. wody.
Porady
RADY Danuty Gozdalskiej
Pulpety można przygotować bez pieczarek, w sosie pomidorowym, dodając do bulionu 1-2 łyżki koncentratu.
Komentarze