Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Klasyka :)

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
    1/4 główki białej kapusty
    Cebula
    1 - 2 łyżki bułki tartej
    Jajko
    Mąka do obtoczenia pulpetów
    Przyprawy (pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, sól)
    0,75 l wywaru warzywnego (3 szklanki)
    Puszka pomidorów (całych)
    Oliwa

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 15 min, odciskamy. Cebulę kroimy i podsmażamy.
  • 2. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy kapustę, bułkę tartą, doprawiamy do smaku (gdyby masa była zbyt rzadka dodaj więcej bułki tartej, do zbyt zbitej dodaj 1-2 łyżki wywaru).
    Masę dokładnie wyrabiamy, mokrymi dłońmi formujemy pulpety i obtaczamy je w mące.
    Delikatnie wkładamy pulpety do garnka z gotującym się wywarem, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 10 - 15 min (pulpety powinny wypłynąć).
    Pulpety wyciągamy z garnka, odstawiamy.
  • 3. Do wywaru wlewamy pomidory, miksujemy na gładką masę, doprawiamy, chwilę gotujemy (gdyby był za rzadki dodajemy mąkę, wcześniej rozmieszaną z kilkoma łyżkami sosu).
    Ponownie wkładamy pulpety i chwilę podgrzewamy.

Komentarze

Podobne przepisy