Pulpety z kapustą czyli gołąbki bez zawijania z kaszą orkiszową w sosie pieczarkowym

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Gołąbki bez zawijania z dodatkiem kaszy orkiszowej i kapusty włoskiej polane sosem pieczarkowym to moja propozycja na pyszny obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • ok. 600g mięsa mielonego ( u mnie indycze),
    • 100 g kaszy orkiszowej ( może być też jęczmienna),
    • 1 mała główka kapusty włoskiej,
    • 1 średnia marchewka,
    • 1 średnia cebula,
    • 3 jajka,
    • 2- 3 łyżki mąki orkiszowej,
    • 3-4 łyżki oleju,
    • 1 szklanka bulionu ( u mnie najczęściej rosół z wcześniejszego obiadu),
    • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
    Sos pieczarkowy:
    • 30 dag pieczarek,
    • ok. 200 ml wody,
    • sól, pieprz
    • ok. 200 ml mleka,
    • 1-2 łyżeczki mąki,
    • natka pietruszki,
    • tłuszcz (np. smalec, olej, masło klarowane)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Gołąbki Sos pieczarkowy

Pulpety z kapustą czyli gołąbki bez zawijania z kaszą orkiszową w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na pół twardo ok. 10 min.
    Kapustę szatkujemy, dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i zostawiamy na 10 min, dobrze odciskamy.
    Marchewkę ścieramy na tarce. Cebule drobno kroimy i szklimy na na oleju, zostawiamy do przestudzenia.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawić do smaku według uznania i uformujemy gołąbki. Gotowe obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy ciepłym bulionem, przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 min. ok 10 min przed końcem pieczenia można odkryć naczynie.
    Sos pieczarkowy:
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Pieczarki kroimy na plasterki, wrzucamy na tłuszcz, dusimy aż zmiękną i puszczą sok. Następnie wlewamy wodę (ja daję ciepłą) i doprawić solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę dusić. W mleku rozpuścić mąkę i wlać powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia i chwilę gotować na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki.
    Kotlety polewamy sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone Kasza orkiszowa Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować