Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Gołąbki bez zawijania z dodatkiem kaszy orkiszowej i kapusty włoskiej polane sosem pieczarkowym to moja propozycja na pyszny obiad.
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Składniki:
• ok. 600g mięsa mielonego ( u mnie indycze),
• 100 g kaszy orkiszowej ( może być też jęczmienna),
• 1 mała główka kapusty włoskiej,
• 1 średnia marchewka,
• 1 średnia cebula,
• 3 jajka,
• 2- 3 łyżki mąki orkiszowej,
• 3-4 łyżki oleju,
• 1 szklanka bulionu ( u mnie najczęściej rosół z wcześniejszego obiadu),
• sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
Sos pieczarkowy:
• 30 dag pieczarek,
• ok. 200 ml wody,
• sól, pieprz
• ok. 200 ml mleka,
• 1-2 łyżeczki mąki,
• natka pietruszki,
• tłuszcz (np. smalec, olej, masło klarowane)
Pulpety z kapustą czyli gołąbki bez zawijania z kaszą orkiszową w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na pół twardo ok. 10 min.
Kapustę szatkujemy, dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i zostawiamy na 10 min, dobrze odciskamy.
Marchewkę ścieramy na tarce. Cebule drobno kroimy i szklimy na na oleju, zostawiamy do przestudzenia.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawić do smaku według uznania i uformujemy gołąbki. Gotowe obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy ciepłym bulionem, przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 min. ok 10 min przed końcem pieczenia można odkryć naczynie.
Sos pieczarkowy:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Pieczarki kroimy na plasterki, wrzucamy na tłuszcz, dusimy aż zmiękną i puszczą sok. Następnie wlewamy wodę (ja daję ciepłą) i doprawić solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę dusić. W mleku rozpuścić mąkę i wlać powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia i chwilę gotować na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki.
Kotlety polewamy sosem. Smacznego!
Komentarze