Pulpety z kapustą czyli gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Pyszne pulpety z kapustą, ryżem, kaszą pęczak i koperkiem duszone w sosie pomidorowym to moja propozycja na pyszny obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • ok. 500g mięsa mielonego ( u mnie indycze),
    • ok. 300 g starej na tarce o grubych oczkach kapusty,
    • 100 g ryżu,
    • 50 g kaszy pęczak,
    • 1 duże jajko,
    • 1-2 ząbki czosnku zgniecione przez praskę,
    • garść posiekanego świeżego koperku (może być też mrożony lub suszony),
    sos:
    • 1 szklanka bulionu ( u mnie najczęściej rosół z wcześniejszego obiadu),
    • ok. 600 ml soku z pomidorów,
    • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    • sól, pieprz, cukier, słodka i ostra papryka do smaku
    oraz:
    • olej z oliwą do podsmażenia,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Pulpety Gołąbki

Pulpety z kapustą czyli gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy (ścieramy na tarce o grubych oczkach), dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i zostawiamy na 15-20 min, dobrze odciskamy.
    Ryż i kaszę gotujemy w wodzie z odrobiną soli na pół twardo ok. 10 min.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawić do smaku według uznania i uformujemy pulpety. Gotowe obsmażamy z każdej strony.
    Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku według uznania i wlewamy do wysokiej patelni lub garnka z grubym dnem, podgrzewamy. Do sosu wkładamy obsmażone pulpety i dusimy na wolnym ogniu około 40 min. Podajemy z sosem i koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować