Mój dziadek uwielbia zbierać grzyby, a ja uwielbiam sos z kurek. mogłabym go jeść z samymi ziemniakami, ale pulpeciki z jajkiem też smakują z nim wyśmienicie.
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
NA PULPETY::
- mięso z łopatki: 0.5 kilograma
- mięso z szynki: 0.5 kilograma
- jajka: 7 sztuk
- zioła:pietruszka, koperek, tymianek: 1 szczypta
NA SOS::
- kurki: 0.5 kilograma
- mąka: 1 łyżeczka
- śmietana: 1 łyżka
- woda: 1 łyżka
- koperwk: 1 łyżeczka
- olej: 1 łyżka
Pulpety z jajkiem, ziemniakami i sosem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić, przyprawić ziołami: pietruszka, koperek, tymianek lub jakie kto preferuje, dodać pieprz, sól i aby scalić jedno jajko (dla osób uczulonych na jajka można użyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Pozostałe jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i włożyć w środek mielonego mięsa (przed pieczeniem), uformować pulpeciki. Pulpeciki ułożyć obok siebie w podłużnej blaszce i piec około godziny w 200C.
2.Przygotować sos: kurki umyć, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, oprószyć mąką, a gdy się zarumienią rozprowadzić wodą, dodać śmietanę i koperek. Podawać na ciepło z ziemniakami lub na zimno, krojąc w plastry z kółeczkiem z jajka pośrodku. Smacznego.
Komentarze