Pulpety z jajkiem, ziemniakami i sosem z kurek

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Mój dziadek uwielbia zbierać grzyby, a ja uwielbiam sos z kurek. mogłabym go jeść z samymi ziemniakami, ale pulpeciki z jajkiem też smakują z nim wyśmienicie.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA PULPETY::
    - mięso z łopatki: 0.5 kilograma
    - mięso z szynki: 0.5 kilograma
    - jajka: 7 sztuk
    - zioła:pietruszka, koperek, tymianek: 1 szczypta
    NA SOS::
    - kurki: 0.5 kilograma
    - mąka: 1 łyżeczka
    - śmietana: 1 łyżka
    - woda: 1 łyżka
    - koperwk: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z jajkiem, ziemniakami i sosem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić, przyprawić ziołami: pietruszka, koperek, tymianek lub jakie kto preferuje, dodać pieprz, sól i aby scalić jedno jajko (dla osób uczulonych na jajka można użyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Pozostałe jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i włożyć w środek mielonego mięsa (przed pieczeniem), uformować pulpeciki. Pulpeciki ułożyć obok siebie w podłużnej blaszce i piec około godziny w 200C.
  • 2. Przygotować sos: kurki umyć, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, oprószyć mąką, a gdy się zarumienią rozprowadzić wodą, dodać śmietanę i koperek. Podawać na ciepło z ziemniakami lub na zimno, krojąc w plastry z kółeczkiem z jajka pośrodku. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować