Pulpety z indyka w zielonym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne pulpety z mięsa indyczego, a wszystko zatopione w zielonym sosie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    1 kajzerka
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    300 g mrożonego szpinaku
    400 ml śmietany 30%
    1 serek topiony
    1 l bulionu mięsnego
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z indyka w zielonym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, jajo, namoczoną w owdzie i odciśniętą bułkę, bułkę tartą wyrobić na gładką masę.
    Doprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie każdą obtoczyć w mące.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko przyrumienić z każdej strony.
    W garnku zagotować bulion mięsny i wrzucić do niego podsmażone pulpety. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Pulpety wyciągnąć na talerz.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać rozmrożony szpinak. Smażyć 2 minuty po czym wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 1 serek topiony i smażyć na patelni aż sos zgęstnieje.
    Do sosu włożyć pulpety. Podawać gorące
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować