Syty gulasz z bakłażanem którego moja rodzina uwielbia. Pulpety są delikatne bo z indyka. Często takie dania robię na rozgrzanie, kiedy to wracamy z zimowego spaceru.
Pulpety z indyka w gulaszu z bakłażanem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, sól, pieprz, kaszkę mannę, majeranek. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa, czosnek sprasowany też. Mięso dokładnie wyrabiam formuje nieduże pulpety i obtaczam w mące.
Gulasz:
Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i smażę na oleju. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego bakłażana, dodaję pokrojoną paprykę i chwile smażę. Wlewam passate pomidorową, 250 ml wody, dodaję sól, pieprz, papryczkę chili, wędzoną, i wkładam pulpety. Gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję pieczarki, mieszam, dodaję natkę pietruszki.
Komentarze